Jednou z často skloňovaných diet je tzv. tukožroutská
dieta. Jak už vyplývá z jejího názvu, jde u ní hlavně o snížení množství tuků v těle, a tím i úbytku váhy. Je to dieta která rozhodně není vhodná pro ty, kteří se neobejdou bez masa, nebo nesnáší zeleninu – je totiž postavená především na konzumaci jednoho hlavního pokrmu, a to husté zeleninové polévky. Původně byla tato dieta vytvořena hlavně pro pacienty v nemocnicích, kteří potřebovali rychle snížit svoji váhu před operací, ale postupem času se rychle rozšířila a dnes patří mezi nejznámější
diety. Ze slavných osobností patří k jejím příznivcům např. herec Sean Connery. Recept na tukožroutskou polévku je velmi jednoduchý. Polévka se dělá z rajčat, cibule, papriky, celeru a zelí. Zeleninu nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme kostky bujónu a vaříme do změknutí. Je možné ji konzumovat téměř neomezeně, naopak v průběhu této diety je zakázána konzumace pečiva, smažených jídel, sladkých limonád a alkoholických nápojů. Maximální doba, po kterou se tukožroutská dieta dodržuje je jeden týden. Je třeba během ní hodně pít, nejlépe čistou vodu nebo čaje. Kromě polévky se v jednotlivých dnech jí hlavně ovoce a zelenina, pátý a šestý den se může i vařené nebo grilované maso. Díky této dietě lze během jednoho týdne zhubnout o několik kg (podle toho, kolik je původní váha), a další výhodou je také, že v jídelníčku je hodně tekutin a vitamínů. Naopak negativem je – podobně jako u jiných diet – riziko jojo efektu. Mezi další zápory této diety patří také nedostatečné množství bílkovin, sacharidů a tuků. Stejně jako u ostatních diet i zde je potřeba se nejdříve poradit se svým lékařem případně nutričním specialistou o tom, jestli je tato dieta pro vás vhodná nebo ne. Předejdete tím pak případným zdravotním potížím.